25 Kasım Pazartesi 2024
AnasayfaKadıncaTüp Bebek Tedavisinin Başarısız Olması

Tüp Bebek Tedavisinin Başarısız Olması

Tüp Bebek Tedavisinin Başarısız Olması

Çocuk sahibi olamayan çiftlerin özellikle son yıllardaki umutlarından biri de tüp bebek tedavileridir. Tüp bebek tedavisinde anne adayından yumurtalar alınır ve baba adayından alınan spermlerle bu yumurtalar döllenir. Döllenme işlemi laboratuvar ortamında gerçekleştirilir ve döllenmiş olan yumurta anne rahmine tekrar yollanır. Bu tedavi yönteminde sürekli aşamalar kaydedilmektedir ve ortaya oldukça başarılı sonuçlar çıkmaktadır. Ancak kimi zaman başarısızlıklarla da karşılaşmak mümkündür. Tüp Bebek Tedavisinin Başarısız Olması çok farklı nedenlerden dolayı olabilir. Bu nedenlerden bazılarıyla çok sık karşılaşılsa da ender rastlanan nedenlerden ötürü de maalesef tedavide başarıya ulaşılmayabilmektedir. Tüp bebek tedavisinin tutmama nedenleri arasında;

  • Kalın rahim zarının olması,
  • Yanlış tutunma ve bunun sonucunda dış gebelik meydana gelmesi,
  • Rahim kasılmalarında yanlışlık oluşması,
  • Rahim zarında var olan yapısal bozukluklar,
  • Damarlanmalarda yaşanan sorunlar,
  • Embriyo transferinin doğru yapılmaması,
  • Anne ve babadan kaynaklanan sorunlar yer almaktadır.

Rahimde karşılaşılabilen sorunlar

Anne rahmi kimi zaman doğal gebeliklere izin vermediği gibi tüp bebek tedavisine de izin vermeyen bir yapıda olabilmektedir. Özellikle de rahim iç duvarında var olan birtakım sorunlar embriyonun rahme yerleşmesine ve orada tutunmasına engel olmaktadır. Ayrıca geçmişte rahmi etkileyebilecek kaza, kürtaj, ameliyat ya da sezaryen gibi operasyonlar da tüp bebek tedavisinde farklı engeller ortaya çıkarabilmektedir. Rahim zarı kalınlığının yeterli olmaması da tüp bebek tedavisinin tutmama nedenlerinden biri olmaktadır. Rahimde karşılaşılabilecek bir diğer problemse yanlış rahim kasılmalarıdır. Çünkü embriyonun sağlıklı bir şekilde tutunabilmesi için rahim kasılmasının yukarıya doğru olmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer kasılmalar bu yönde meydana gelmezse embriyo tutunması gereken yerin dışına gidebilmektedir. Rahimde var olan polip ya da miyop gibi sorunlar da tedaviyi olumsuz yönde etkileyen nedenlerdir. Rahimde karşılaşılan bu sorunlar uygun olan çözümlerle ortadan kaldırılmalı ve ancak bu şekilde tüp bebek tedavisi uygulanmalıdır. Rahim zarı kalınlığı günümüzde düzeltilemeyen sorunlardandır. Ancak bu alanda var olan çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir.

Embriyo transferinde meydana gelen sorunlar

Tüp bebek tedavisinde anne adayından alınan yumurtayla baba adayından alınan sperm bir kültür içinde döllenmektedir. Döllenen yumurta tekrar rahme transfer olmaktadır. Ancak döllenme işlemindeki kültürün yeterli veya uygun olmaması birtakım sorunlara neden olacaktır.

Bu nedenle embriyonun doğru olan koşullar altında geliştirilmesi çok önemlidir. Embriyoyu dışarıda doğru geliştirmek tek başına yeterli değildir. Embriyo, anne rahmine de çok doğru bir şekilde aktarılmalıdır. Çünkü embriyonun rahme tutunması şarttır. Ancak kimi zaman tutunma olmamaktadır ya da tutunma yanlış yere olduğundan dolayı dış gebelik gerçekleşmektedir. Bu nedenle embriyo transferi çok önemli bir noktadır.

Anne ve babadan kaynaklanan sorunlar

Tüp bebek tedavisinde yapılması gereken her şeyi doktorlar hastalarıyla paylaşmaktadırlar. Ancak anne adayları kimi zaman unutkanlıktan kimi zaman da çekingenlikten doktorlarını tam anlamıyla bilgilendirmemektedirler.  Bu da tedavinin yanlış ilerlemesine neden olmaktadır. Doktorun verdiği ilacı doğru şekilde almamak, hayat düzenini gerektiği hale getirmemek ya da doktorun verdiği süreden daha kısa sürede farklı sonuçlar almaya çalışmak tüp bebek tedavisinin tutmamasına neden olmaktadır. Bu nedenle anne adayı psikolojisini düzeltmeli, doktorun dediklerini dinlemeli, sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmalı ve hayatını düzene sokmalıdır.

Tüp bebek tedavisi genel anlamda babadan kaynaklı olan döllenme sorunlarının üstesinden gelen bir tedavidir. Ancak kimi zaman sperm şeklinde bozukluk olması, çok nadir sperm oluşması ya da hiç sperm oluşmaması, spermlerin çok yavaş olması gibi pek çok neden tüp bebeğin tutmama sebepleri haline gelmektedir. Bu rahatsızlıklardan bazıları sonradan düzeltilebilen rahatsızlıklardır. Ancak özellikle genetik kaynaklı şekil bozukluklarının tedavisi neredeyse imkansızdır.

Tüp Bebek kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER