Spiral Kullanımı
Spiral Kullanımı hakkında bilgisi olmayan meleklerimizin bu makalemizi dikkatlice okumasını tavsiye ediyoruz. Diğer doğum kontrol yöntemleri arasından öne çıkmasının nedenlerinden biri olarak uzun süreli olarak kullanılması ve diğer nedenlerinden biri ise kolay takılıp çıkartılma süresi diyebiliriz.
Spiral uzman doktorlar tarafından rahim içine yerleştirilen bir aparattır. Bu nedenle spiral takılmadan önce hastanın jinekolojik muayenesinin yapılması ve uygunluğunun saptanması gerekmektedir.
Spiral nasıl takılır?
Ultrason sonuçlarınıza göre spiralin bulunduğu uygulama tüpü rahim içerisine uygun durumda olacak şekilde yerleştirilerek uygulama tüpünde yer alan ipler kesilerek spiral takılmaktadır. Bu işlem esnasında kişiye ağrı ve acı hissi vermeyen uygulanması çok basit bir işlemdir. Spiral takılma işlemi mutlaka doktorunuz tarafından uygulanması gerekmektedir.
Spirali kimler kullanabilir?
Gerekli kontrollerinizin doktorunuz tarafından yapılıp uygun görülmesi durumunda adet gören her bayan spiral kullanabilir.
Spirali kimler kullanamaz?
- Rahim içerisinde doğuştan veya sonradan oluşmuş olan bir anormallik durumu varsa,
- Genital enfeksiyon rahatsızlığı olan veya yatkınlığı olan bayanlar,
- Önceden dış gebelik yaşamış veya dış gebelik riski taşıyan bayanlar
- Bakır alerjisi olan bayanlar
- Meme kanseri olan veya riski taşıyan bayanlar
- Son 3 ay içerisinde cinsel hastalık geçirenler
Spiral hamilelikten ne kadar süre korur?
Konusunda uzman olan doktor tarafından takılan spiralin ortalama kullanma süresi 5 yıl olup her yıl doktorunuz tarafından ultrasonografi ile kontrol edilerek spiralin yerinden oynayıp oynamadığı kontrol edilmelidir. 5 yıl sonunda spiralin mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir.
Spiral çıkartıldıktan sonra ne zaman hamile kalınabilir?
Spiralin çıkartılmasından sonra ilk adet döneminizden sonra üreme sorununuz bulunmuyorsa hamile kalma şansınız korunmayan bir bayan ile aynı orandadır.
Spiral türleri ve özellikleri
Hormonlu spiral ve bakır spiral olarak 2 farklı türü bulunmaktadır. Hormonlu spiral âdet kanama ve ağrılarının azaltılması ve dış gebelik riskini engellemesi açısından hormonlu spirallarin kullanımı daha çok tavsiye edilmektedir. Bakır spiral ise T şeklinde olan spiral gövdesine ince bir bakır tel sarılmıştır. Bu telden rahmin içine bakır salınarak rahim zarında yumurtanın yerleşmesini güçleştirmekte ve sperm geçtiği bu ortamı bozmaktadır.
Spiral taktırmaya karar veren bayanların mutlaka doktoruna danışmalı ve bu yöntem hakkında bilgileri alması gerekmektedir. Doktorunuzun yapacağı muayene sonucunda spiral kullanıp-kullanmama durumunuzu öğrenmeniz gerekmektedir.
Doğum kontrol bölümümüzde yer alan tüm yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.