Bebeğinizi Yıkarken Dikkat Ediniz
Bebekler, oldukça küçük ve ciltleri de son derece hassas olan varlıklardır. Bu nedenle bebeğinizi yıkarken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar mevcuttur. Öncelikle, bebeklerin ilk altı ay boyunca mutlaka mevsim şartlarına göre haftada en az 2 gün yıkanması gerekir. Bu bebeklerin gelişimi açısından çok önemli ve sağlıklı bir durumdur. Her gün yıkamak mümkün olmasa dahi en az iki günde bir bebeğinizi yıkamanız gerekir. Bebekler, ilk doğdukları anda temizleme mendilleri ile silinerek temizlenir, ancak bebek eve geldiğinde, 2 gün içerisinde yıkanmalıdır.
Bebeğinizi Yıkarken Kullandığınız Ürünler
Bebekler, oldukça hassas bir bünyeye sahip olduklarından dolayı, mutlaka doğal bebek şampuanları ve sabunları kullanarak bebeğinizi yıkamanız gerekir. Bebeğinize özel bir bebek küveti, bebeğinize özel yıkama bezi ve süngeri, bebeğinize özel fırçalar ve küvet filesini mutlaka banyodan önce hazır etmeniz gerekir. Suyun sıcaklığı ise 25-26 derece civarında olmalıdır. Suyun sıcaklığını, kendi dirseğiniz ile basit bir şekilde ölçebilirsiniz.
Bebeğinizi Yıkarken Ne Kadar Süre Gerekli Olur?
Bebeklerin banyosu yaklaşık olarak 5 dakika sürer ve bu gayet yeterli bir süredir. Ancak bebeğiniz büyüdükçe, bu süre biraz daha uzayacaktır. Bebeğinizin banyo esnasında sizi uğraştırmaması için onun suyla ve su oyuncakları ile oynamasına izin verebilirsiniz. Aynı zamanda bebeğinizi yıkarken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta mevcuttur.
- Mutlaka doğal ürünler kullanmalı ve pH dengesi nötr olan şampuanları kullanmalısınız.
- İçeriğinde parfüm ya da herhangi bir katkı maddesi yer alan ürünleri kullanmamalısınız.
- Bebeklerin ciltleri çok hassas olduğunda, %100 pamuklu havlu ya da bornozlar ile kurulamalısınız.
- Bebeğinizi yıkarken, bir kişiden daha yardım alarak onun için daha güvenli bir banyo ortamı sunabilirsiniz.
Bebek Banyosuna Özen Gösterilmesi Gerekir
Bebeğinize banyo yaptırmadan önce mutlaka gerekli olan tüm işlemleri hazırlamalı, sonrasında bebeğinizi soymalısınız. Banyo yaptırmadan önce, bebeğinizi doğal yağlar ile yağlayarak, cildine nem kazandırabilirsiniz. Saç diplerine, koltuk ve dirsek altlarına, bacaklarına ve pişik olması olasılığı yüksek olan bölgelerine de yağ ve pudra uygulaması yaptıktan sonra banyosunu yaptırabilirsiniz. Bebeğinizi keselerken, çok yumuşak hareketlerle keselemeli ve zarar vermeden banyosunu tamamlamalısınız.
Son olarak annelere tavsiyemiz; İlk zamanlarda bebeğinizi yıkarken mutlaka aile büyüklerinden yardım isteyiniz. Tek başınıza bebeği yıkamanız çok zor olacağı için zorlanabilirsiniz.
Bebek Bakımı bölümümüzde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.